Joomla extensions and Joomla templates by JoomlaShine.com
„Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki térségekbe beruházó Európa”
  • Magyar
  • In English
  • Español
English French German Italian Portuguese Russian Spanish

 

nea 

 Szechenyi2020 logo

 

bort

 

Erasmus logo

letöltés

celteruletkatalogus

 hvs2011

naturamalogomod1

Dabas és Térsége Kézműves Egyesület

hvs2

Magyar Agrarkamara

vadonleso_large

oktkGPF_MEDOC
Kezdőlap
Banner
Munkaértekezlet és terepbejárás a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület területén PDF Print E-mail

There are no translations available.

http://www.leadercontact.com/images/phocagallery/repe_mo_2012/thumbs/phoca_thumb_l_p1110990.jpg2012. június 5-én érkeztek a Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület területére azoknak a spanyol és portugál vidékfejlesztési csoportoknak a képviselői, akik a Lovas Túraútvonalak Európai Hálózatának kialakításán dolgoznak. A találkozó célja a projekt aktuális állapotának bemutatása az egyes területeken, a felmerült problémák megvitatása, valamint az Egyesületünk területén lévő útvonalak és szálláshelyek megismerése.

Vendégeink kései érkezése miatt kedd este a szálláshely elfoglalását Sarlóspusztán (http://www.sarlospuszta.hu) már csak egy kötetlen beszélgetés követte.

Sarlóspuszta az Egyesületünk területén lévő lovas komplexumok egyik legjelentősebb állomása. Igényes szálláshelyei mellett többféle sportprogrammal, nyugodt környezetben várja vendégeit. A lovak számára kialakított istálló is kiemelkedő a környéken, a patkós minősítési rendszernek megfelelően rendelkezik például külön ló zuhannyal is.

http://www.leadercontact.com/images/phocagallery/repe_mo_2012/thumbs/phoca_thumb_l_p1110888.jpgSzerdán délelőtt az Egyesület hivatalos bemutatkozásával és vendégeink köszöntésével kezdődött a munkaértekezlet. A jelenlévő hét spanyol és egy portugál Vidékfejlesztési csoport képviselői elmondták, hogy jelenleg hol tartanak a projekttel, megbeszélték esetleges problémáikat. Létezik olyan szervezet, mely területén nehézkes kialakítani az útvonalakat, az utak aszfaltozottsága, vagy magántulajdonban léte miatt. A munkaértekezlet fő kérdése az útvonal jelölések kialakítása volt.

http://www.leadercontact.com/images/phocagallery/repe_mo_2012/thumbs/phoca_thumb_l_p1110942.jpgA megbeszélés után terepbejárás következett, Szalay Vilmos, a Tatárszentgyörgyi Stípa Népi Hagyományőrző Egyesület elnöke (www.stipaegyesulet) és Svébis József, az Egyesület tagja vezetésével. Az erdő szélén kialakított területen bemutatásra kerültek azok a tradicionális szekerek, amelyek Szalai Vilmos gyűjteményének részét képezik, de ma is „üzemképes” állapotban várják, hogy a szintén LEADER pályázatból megvalósítandó „Szekérmúzeumban” helyet kapjanak. A lovaskocsis bejárás során bemutathattuk a puszta szépségeit, és a vidéki élet nehézségeit egyaránt. Utunk közben információkat osztottunk meg a vendégekkel a terület értékeiről, helyi lovas-, és lovaglási szokásokról, a magyar lófajtákról a Stípa Egyesület tevékenységéről.

A helyi gasztronómia jellegzetességeit bemutatandó, Pallaga Pál és felesége Pallagáné Pekár Hajnalka szálláshely által biztosított területen bográcsban, akáctűzön főzték meg a vendégek által sokat emlegetett tradicionális bográcsgulyás ebédet.

http://www.leadercontact.com/images/phocagallery/repe_mo_2012/thumbs/phoca_thumb_l_p1110963.jpgDélután Dabason ismerkedtek meg spanyol és portugál vendégeink a Szervál Sportegyesület ( http://szerval.hu ) tevékenységeivel, Kosztolányi Dániel mutatta be az istállót, karámot, lovakat és a hét fő részére kialakított szálláshelyet, és mesélt az általa szervezett terep-túrákról.

Ezután az újhartyáni Gyémánt Lovaspark ( http://www.gyemantlovaspark.hu ) következett, ahol a LEADER támogatásból megvalósult fedett lovas csarnokban rövid fogathajtó bemutató után az istálló és a lovak megtekintése következett.

Az újlengyeli Akáctanyán (http://www.akactanya.hu ) Mucsi Katalin vezette körbe a vendégeket. A magyar-finn házaspár, számos ponton csempészte a finn kultúrát a magyar tanyára a faházas szálláshelyektől a finn szaunáig.

http://www.leadercontact.com/images/phocagallery/repe_mo_2012/thumbs/phoca_thumb_l_p1120024.jpgA nap a táborfalvi Öreg Tanyán ( http://oregtanya.hu ), az Örkénytábori örökséget is bemutató skanzen jellegű tanyán zenével, táncházzal és vacsorával zárult.

A rövid látogatás utolsó napján a reptérre menet megtekintettük a Forster Vadászkastély TÁMOP támogatásból megvalósult új, magas színvonalú szálláshelyeit Bugyi Nagyközségben.

A Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület 2009-ben kezdte az együttműködést a spanyol Bajo Guadalquivir Leader csoporttal. Az eltelt három évben együttműködést kötöttünk az Önkormányzatokkal, felvettük a kapcsolatot a helyi lovasokkal segítségükkel kijelöltük az útvonalakat. Máig a tervezett útvonalhoz több mint 100 kilométernyi útvonal áll előkészítés alatt, melynek minden szakasza Önkormányzati tulajdonú, földburkolatú út. Népszerűsítő programokat szerveztünk, mint a Felső-Homokhátság Gyalogos Teljesítménytúrákat vagy a Puszta Túrát, ahol az útvonal egy-egy szakaszát lehetett bejárni gyalogosan, vagy lovaskocsival. Összegyűjtöttük a terület látnivalóit, nevezetességeit és felvettük a kapcsolatot a lehetséges szállásadókkal. A 3 napos program alatt meglátogatott szálláshelyek mind részei a Magyarországon kialakítandó Lovas Fogadók és Túraútvonalak Európai Hálózatának (Red Europea de Posadas Ecuestres – REPE). A tervek szerint jövő tavasszal kerül átadásra az első jelöléssel ellátott lovas turistaút a térségben.

A Látogatás során készült képek a galériában megtekinthetők.

Czuprák-Susán Ivett

Felső-Homokhátság Vidékfejlesztési Egyesület

Projekt menedzser

Share
 

Erasmus+ Catalyst International meeting Krakow 2018

Erasmus Catalyst 2017

HFS Fórumok

LEADER Tájház Kakucson

Minden jog fenntartva.
Az oldalainkon közölt tartalom újraközlése
és sokszorosítása csak tartalmi és formai
módosítás nélkül engedélyezett.

© Új Magyarország Vidékfejlesztési Program
Felelős szerkesztő: Rácz Judit, munkaszervezet vezető racz.judit@leaderkontakt.hu